2 Ocak 2010 Cumartesi

Ali Sami Yen Stadyumu



Ali Sami Yen Stadyumu (kısaca: ASYS) İstanbul'un Mecidiyeköy semtinde, Galatasaray Spor Kulübü'nün yönetiminde bulunan stadyum.

Ali Sami Yen Stadı bir çok özelliği ile uluslararası standartların gerisinde kalsa da dünyanın en ünlü stadyumlarından birisidir. Bir çok ulusal medya kuruluşu ve spor yazarı tarafından Ali Sami Yen Dünyanın en etkili stadyumlardan birisi olarak kabul edilmektedir. Dünyanın her yerinde welcome to hell Ali Sami Yen olarak yani Ali Sami Yen Cehennemine hoşgeldiniz demektir.

Resmî açılışı 20 Aralık 1964' te Türkiye-Bulgaristan karşılaşmasıyla yapıldı. Adını Galatasaray'ın kurucusu Ali Sami Yen`den alan stadyum, 49 yıllığına Galatasaray Futbol Takımına kiralanmıştır.1962 yılında arsa Galatasaray Futbol Kulübüne devredilmiştir. Stad 1,400 lüks 290 KVA Philips marka projektör ile aydınlatılıyor. Aydınlatılmasına 1965 yılında başlanmış olan stadın aydınlatma sistemi 1993'te yenilenmiştir. Stadın rekor katılımı ise 1987'de Galatasaray-Eskişehirspor arasında oynanan maçta gerçekleşmiştir. Bu maçı 39.000 kişi izlemişti. Stadın şu anki kapasitesi son yapılan genişletme çalışmalarından sonra 22.250 kişidir.Sahanın genişliği ise 105 m x 65 m'dir.

Galatasaray bu stad'ta Avrupa'nın birçok ünlü kulübünü yenmiştir. Bunlar arasında Real Madrid ,AC Milan,FC Barcelona,Manchester United, Juventus,Liverpool,Bologna,SS Lazio, Leeds United,R. Mallorca,Paris Saint Germain,Glasgow Rangers,Olympiakos, Bordeaux, AS Monaco, Athletic Bilbao, Deportivo de La Coruña, PSV Eindhoven, Bologna gibi Avrupa'nın üst düzey kulüpleri bulunmaktadır. Aslantepe' de inşaası devam eden Türk Telekom Arena açıldıktan sonra Ali Sami Yen Stadı yıkılacak ve yerine iş merkezi yapılacaktır.


kelebek
kelebek script

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder