2 Ocak 2010 Cumartesi

YELKEN ŞUBESİ

Ülkemizde Yelken Sporu, 1. Dünya Savaşı'nın hemen sonrasında, Edip ve Kamil Beyler'in öncülüğünde başlamıştır.

Galatasaray Yelken Şubesi'nin mazisi 1912 yılına dayanır. Moda Koyu'nda İngilizler'in kendi aralarında yaptıkları fıta ve kik yarışları, Galatasaraylılar'ın (Ali Sami Yen, Bülent Emin, Sakallı Celal) deniz sporlarına doğru yönelmelerini sağlamıştır.

Galatasaraylı sporcu Haşim Mardin'in "Rüyam" adlı kotrası ile Atlantik Okyanusu'nu aşmış olmasının yanında; Feyyaz, Burhan, Mahmut, Münir, Atakan, Samim Arduman'la birlikte Erzin ve Zerrin Demir, bu dalda büyük başarılar sağlayıp Avrupa Şampiyonası'na katılan ilk sporcularımız oldular.

Almanya'da katıldığı 236 yarışın 220'sini birincilikle bitiren Demir Turgut 1936, Zerrin Demir de 1960 Olimpiyatları'nda yarıştı. Galatasaray'da denizciliğin başlangıcı anılırken, yelkende ve kotrada ilk akla gelen isimler; Kemal Niyazi Seyhun, Mahir Safi, Suat Karaosman, Fuat, Akif ve İbrahim Beyler'dir.

1950'lerden sonra ise Prof. Dr. Süleyman Dirvana, Nedim Özgen'i saymak mümkündür. Yelken sporuna ilginin azaldığı yıllarda, 1957'de yelken şubesi Bebek'ten alınarak, Galatasaray Adası'na sonra da bugünkü yeri olan Kalamış'a taşınmıştır.

Son yıllarda da uluslararası alanda önemli başarılar kazanan sarı kırmızılı yelkenciler arasında özellikle Alp Alpagut adı ön plana çıkmıştır. Dünya çapında dereceleri olan bu sporcumuz, girdiği yarışlarda hem ülkemizi hem de Galatasarayımız'ı en iyi biçimde temsil etmektedir. 1998 yılında Almanya'da yapılan Masterler Yarışması'nda ülkemizi temsil eden Galatasaraylı sporcu Anıl, Dünya Birincisi olmuştur.

Yelken şubesinde 40 yıldır büyük emeği geçen Galatasaraylılar'ı şöyle sıralayabiliriz: Kayıhan Uras, Kamil Ulus, Gültekin Yeşilyurt, Yetkin Yörükoğlu, Soysal Tünay, Tevfik Görkemli, Argun Yum, Muzaffer Karacehennem, Melih Dilikoğlu, Hasan Ali Öndül ve Vefik Ulus.

Kuruluşundan bugüne kadar Yelken sporunda öncü olan Galatasaray Yelken Şubesi sayısız başarılara imza atmıştır.


kelebek
kelebek script

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder